Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

Rebirth-day πρώτη ημέρα της Παγκόσμιας Αναγέννησης!



Με ένα συλλογικό και συγχρόνως συμβολικό έργο - κολλάζ από χρωματιστά χαρτιά, εφημερίδες και ανακυκλώσιμα περιοδικά, έλαβε μέρος το Ευβοϊκό Κέντρο Τεχνών  στο διεθνές καλλιτεχνικό project ''Rebirth-day πρώτη ημέρα της Παγκόσμιας Αναγέννησης'', που οργανώθηκε από τον Michelagelo Pistoletto, τον Πολιτιστικό Οργανισμό Cittadellarte - Fondazione Pistoletto, το Υπουργείο Παιδείας, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Castello di Rivoli της Ιταλίας και εκατοντάδες άλλους πολιτιστικούς φορείς ανά τον κόσμο.
 
Προβάλλοντας το όραμα μιας δημοκρατικής κοινωνίας στο σύνολό της με κέντρο την τέχνη ως ηθική και αισθητική εμπειρία, ο Michelagelo Pistolett(διακεκριμένος Ιταλός καλλιτέχνης, πρωταγωνιστής της Arte Povera, βραβευμένος στις μπιενάλε του San Paolo και της Βενετίας, καθηγητής στη Σχολή Καλών Τεχνών της Βιέννης, καλλιτεχνικός διευθυντής στις μπιενάλε του Torino και του Μπορντώ, ιδριτής του καλλιτεχνικού κινήματος Love Difference - για μια πολιτική InterMediterranea και του ιδρύματος Cittadellarte στο Τορίνο) αναγγέλλει μέσα από το project ''Rebirth-day'' την είσοδο της ανθρωπότητας σε μια καινούργια εποχή όπου η πλήρης εναρμόνιση της τεχνολογίας με τη φύση θα λειτουργήσει προς όφελος μιας γόνιμης και δημιουργικής ζωής στον πλανήτη μας. 
 
Περισσότερες από εκατό συλλογικές δράσεις και καλλιτεχνικές παρεμβάσεις, οργανώθηκαν με τη συμβολή καλλιτεχνών και πολιτών σε όλο τον κόσμο την πρώτη ημέρα της Παγκόσμιας Αναγέννησης 21 Δεκέμβρη, προωθώντας σε κάθε γωνιά της γης την αξία της εθελοντικής συνεργασίας των ανθρώπων και των κοινωνιών, σε θέματα που αφορούν τη συνειδητή ανάληψης ευθύνης απέναντι στην αναγκαιότητα της προστασίας της φύσης, την ποιοτική αναβάθμιση της ζωής και την αποφυγή της τεράστιας περιβαλλοντικής κρίσης της οποίας οι καταστροφικές επιπτώσεις είναι γνωστές και ήδη εμφανείς.

Το μαθηματικό σύμβολο του απείρου, με τη νέα του ονομασία '' Τρίτος Παράδεισος'' και αναδιαμορφωμένο σε τρεις κύκλους από τον Michelagelo Pistoletto, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2005 στη Μπιενάλε της Βενετίας. Αποτελεί το σήμα του project ''Rebirth-day'' και συμβολίζει τη μετάβαση σε ένα νέο επίπεδο πολιτισμού, η οποία είναι απαραίτητη για να εξασφαλιστεί η επιβίωση της ανθρωπότητας. Το κοινωνικό του μήνυμα βρήκε την ένθερμη ανταπόκριση σε 30 χώρες, παίρνοντας διαστάσεις μιας παγκόσμιας κινητοποίησης με εκδηλώσεις σε πλατείες, δρόμους, σχολεία, μουσεία, νοσοκομεία, εργοστάσια και συνεχίζεται προσθέτοντας νέες προτάσεις και συμμετοχές καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.

Η έντυπη και ηλεκτρονική τεκμηρίωση των εκδηλώσεων θα αποτελέσει μέρος μιας μεγάλης έκθεσης με τίτλο ''Ένα χρόνο - ο παράδεισος επί της γης", η οποία θα γίνει στο Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι, την άνοιξη 2013.
 
Η συμμετοχή του Ευβοϊκού Κέντρου Τεχνών πραγματοποιήθηκε με την επιμέλεια της ζωγράφου Ευμορφίας Γκίκα Ραχούτη, στα πλαίσια των δραστηριοτήτων και των συνεργασιών που αναπτύσσει ως ανεξάρτητος καλλιτεχνικός φορέας, με πολιτιστικούς και άλλους εκπαιδευτικούς οργανισμούς, τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, για την προώθηση της τέχνης ως μέσο έκφρασης αλλά και ως μέσο συνοχής της κοινωνίας.

Στο διεθνές project ''Rebirth-day'' συμμετέχουν με έργα τους οι:
Γεώργιος Δάβρης, Γιώτα Ραίτσου, Δομενίκη Οικονόμου, Δέσποινα Ταυταρίδου, Ελένη Τσάρκου, Ευαγγελία Ανδρίτσου, Ευαγγελία Παρασκευά, Ευμορφία Γκίκα Ραχούτη, Λαμπρινή Κρηνή, Μαρίνα Ντόβρου, Μαρίνα Παπαστάμου, Μαίρη Χατζησωτηρίου, Ματίνα Παπίλα, Νεφέλη Ρισκάκη, Ντιλένα Ηλιοπούλου, Πελοπίδας Σπυρόπουλος, Σταυρούλα Στούπα, Χριστίνα Αθανασίου, Χρίστος Τσάγκας.
Φωτογραφία/βίντεο: Γεώργιος Ραχούτης.
Περισσότερες πληροφορίες: 
http://www.rebirth-day.org/



Σύμφωνα με τον Michelagelo Pistoletto ’Έχει έρθει η ώρα να ξεκινήσει η νέα εποχή του ‘’τρίτου παραδείσου’’ στην οποία η ανθρωπότητα θα είναι σε θέση να συνδέσει την τεχνολογία με τη φύση, δημιουργώντας μια νέα ισορροπία που θα επεκταθεί σε όλα τα επίπεδα και τους τομείς της κοινωνίας. Ένα εξελικτικό βήμα στο οποίο το ανθρώπινο μυαλό θα βρίσκει τρόπους για να ζήσει με τη νοημοσύνη της φύσης "

                                         


1 σχόλιο: