Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

Συμμετοχή σε ομαδική έκθεση στo Kassel της Γερμανίας


HARLESHAUSEN - WO SONST ?

International Mail Art Project / Exhibition

Kassel Germany


Συμμετοχή του Ευβοϊκού Κέντρου Τεχνών στο εικαστικό πρόγραμμα της διεθνούς έκθεσης ‘’HARLESHAUSEN – WO SONST?’’ στο Kassel της Γερμανίας, με την ευκαιρία της 1100ης επετείου της πόλης. Επιμέλεια Wolfgang Gunther.

Στην έκθεση μεταξύ των δημιουργών από όλο τον κόσμο, έλαβαν μέρος με έργα τους οι: Ευμορφία Γκίκα Ραχούτη, Μαρίνα Ντόβρου, Μαρίνα Παπαστάμου, Δήμητρα Ακριώτου, Μαίρη Χατζησωτηρίου, Δέσποινα Ταυταρίδου, Παρασκευή Κάματζη, Μαρία Σφηνιαδάκη, Κονδυλία Σκαρλή.


Μια φορά κι έναν καιρό ...

Το Kassel, είναι μια πόλη παραμυθένια, βουτηγμένη στο πράσινο, στη πολιτιστική κληρονομιά και στη σύγχρονη τέχνη. Το άγαλμα του μυθικού Ηρακλή δεσπόζει ως έμβλημα στην κορυφή του μεγαλύτερου και σημαντικότερου παλατιού της πόλης και η μαγευτική εικόνα της συνεχίζει με κάστρα και ανάκτορα που ξεπροβάλλουν μεγαλόπρεπα ανάμεσα σε ποτάμια και δάση. Τα παραμύθια των Αδελφών Γκριμ ζωντανεύουν παντού σε κάθε γωνιά της. Ένας δρόμος παραμύθι, 600 χιλιόμετρα μήκος, είναι αφιερωμένος στους Αδελφούς Γκριμ που πέρασαν εκεί πολλά χρόνια της ζωής τους, κατέγραψαν τις παραδόσεις και δημιούργησαν τα ανεπανάληπτα αριστουργήματά τους.

Το Kassel είναι ένας από τους κορυφαίους προορισμούς της τέχνης στην Ευρώπη. Στα μουσεία του στεγάζει σημαντικά έργα τέχνης όπως του Rembrandt και πολλών άλλων μεγάλων δημιουργών του 19ου και 20ου αιώνα. Ολόκληρη η πόλη είναι ένα ''συνολικό έργο τέχνης'' χάρη στο συνδυασμό παράδοσης και καινοτομίας.

Κάθε πέντε χρόνια, το Kassel γίνεται η παγκόσμια πρωτεύουσα της σύγχρονης τέχνης. Οργανώνει την έκθεση "Documenta" τη μεγαλύτερη και σπουδαιότερη έκθεση τέχνης στον κόσμο. Διαρκεί 100 ημέρες και προσελκύει ένα εκατομμύριο επισκέπτες. Εκτός από τα έργα που εκτίθενται σε κλειστούς χώρους, η έκθεση απλώνετε και στους εξωτερικούς χώρους όλης της πόλης. (Η επόμενη θα πραγματοποιηθεί στις 10 Ιουνίου - 17 Σεπτέμβρη 2017).

Η πόλη διακρίνεται επίσης για την ολιστική προσέγγιση του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού και την ευσυνείδητη συμπεριφορά ως προς το περιβάλλον. Η φύση, η αρχιτεκτονική και το τοπίο συνυπάρχουν με τον ποιο αρμονικό τρόπο. Είναι η πρώτη μεγάλη πόλη της Γερμανίας που σύντομα θα τροφοδοτείται αποκλειστικά με πράσινη ηλεκτρική ενέργεια. Έτσι οι 7.000 βελανιδιές που φύτεψε ο Joseph Beuys στο πλαίσιο της διεθνούς Documenta 7 στο Kassel της Γερμανίας και το περιβαλλοντικό τους μήνυμα φαίνεται πως ρίζωσαν γερά και μεγαλώνουν γρήγορα !

ο Joseph Beuys Γερμανός καλλιτέχνης, υπήρξε από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της σύγχρονης τέχνης, υπέρμαχος της ειρήνης, της άμεσης δημοκρατίας, πολέμιος των πυρηνικών εξοπλισμών, ενώ στο έργο του τόνισε τη σημασία της προστασίας του περιβάλλοντος. Για τον Beuys κάθε άνθρωπος είναι δημιουργός και η καλλιτεχνική έκφραση πρέπει να είναι αναπόσπαστο κομμάτι κάθε δημοκρατίας.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου