Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

"Ελευθερώστε τη δημιουργικότητά σας"


Με στόχο την ενθάρρυνση της δημιουργικότητας και τη διάδοση της τέχνης το Ευβοϊκό Κέντρο Τεχνών ξεκίνησε μια νέα σειρά εικαστικών συναντήσεων  με υπεύθυνη την εκπαιδευτικό και ζωγράφο  Ευμορφία Γκίκα Ραχούτη.

Πρόκειται για εικαστικά εργαστήρια ελεύθερης δημιουργικής έκφρασης που απευθύνονται σε όλους τους δημιουργικούς ανθρώπους.

Σ’ αυτές τις συναντήσεις οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν ιδέες, να συνεργαστούν και να ενώσουν τις δυνάμεις τους σε ένα σοβαρό παιχνίδι καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Σκοπός δεν είναι μόνο η καλλιτεχνική παραγωγή, αλλά η ευκαιρία της συνεύρεσης, η διευκόλυνση της επικοινωνίας, η απόλαυση της δημιουργικής διαδικασίας, η ενθάρρυνση της αυτο-έκφρασης, η αύξηση της αυτοεκτίμησης και η καταπολέμηση του συναισθήματος της απομόνωσης μέσα από τη δημιουργική πράξη και την απελευθερωτική αλληλεπίδραση της συλλογικής δραστηριότητας.

Τα έργα που δημιουργούνται  σε κάθε ημερίδα συμμετέχουν σε ομαδικές εκθέσεις, φεστιβάλ και εκδηλώσεις με στόχο την ενεργώ  δράση, την επικοινωνία, τον διάλογο και την επαφή με άλλους καλλιτεχνικούς φορείς που εργάζονται  για τις τέχνες και τον πολιτισμό.


Κατά τη διάρκεια της πρώτης εικαστικής συνάντησης Σάββατο  24 Νοέμβρη 2012 έγινε εισαγωγή στην εικονογράφηση με την τεχνική του κολάζ  papier colle.

Το κολάζ (από τη γαλλική λέξη collage) είναι η τεχνική ζωγραφικής  που επιτρέπει την πλήρη και ελεύθερη έκφραση της δημιουργικότητας, συνθέτοντας και επικολλώντας διάφορα ετερόκλιτα υλικά, φωτογραφίες, αποκόμματα από εφημερίδες, περιοδικά, κομμάτια από χρωματιστά ή χειροποίητα χαρτιά, κορδέλες, υφάσματα, ακόμη και ανακυκλώσιμα υλικά ή αντικείμενα, πάνω σε διάφορες  επιφάνειες όπως χαρτόνι, ξύλο, καμβά κ.α.

Η χρήση του κολάζ, άρχισε με την εφεύρεσης του χαρτιού στην Κίνα, γύρω στο 200 π.Χ., όταν οι καλλιγράφοι άρχισαν να επικολλούν ποιήματα πάνω σε χάρτινες επιφάνειες.

Εμφανίστηκε στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του 13ου αιώνα, σε αγιογραφίες και  θρησκευτικά χειρόγραφα διακοσμημένα με φύλλα χρυσού, μέταλλα και πολύτιμους λίθους.
 
Στη σύγχρονη εποχή το κολάζ είναι μια καλλιτεχνική έννοια που συνδέεται με τις αρχές του Μοντερνισμού και περιλαμβάνει πολύ περισσότερα από μια απλή ιδέα επικόλλησης. Τα έργα με κολάζ του Georges Braque, του Pablo Picasso και άλλων που έγιναν στις αρχές του 20ου  αιώνα προσέφεραν μια νέα προοπτική σύνδεσης της ζωγραφικής με τη γλυπτική, αναδεικνύοντας το κολάζ σε μια ξεχωριστή  ανατρεπτική μορφή τέχνης.

Το 1924 ο John Heartfield χρησιμοποίησε αυτή την τεχνική ως ένα φοβερό όπλο σάτιρας εναντίον του Χίτλερ και του Ναζισμού.

Το κολάζ αθετώντας  τους κανόνες της κλασικής ζωγραφικής ξαφνιάζει και εξελίσσεται μέσα από όλα σχεδόν τα καλλιτεχνικά ρεύματα (κυβισμό, ντανταϊσμό, φουτουρισμό, σουρεαλισμό, υπερρεαλισμό, pop art, κ.α. ) για να φτάσει σήμερα με τα νέα ηλεκτρονικά μέσα εικονογράφησης, σε μια ευρεία διάδοση και εφαρμογή. 


Εργαστήριο Εικονογράφησης με την τεχνική του κολάζ

Επόμενες συναντήσεις:Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012   Ώρα: 16.00 έως 19.00
                                        Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012 Ώρα: 16.00 έως 19.00

                                        Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013  Ώρα: 16.00 έως 19.00
                                        Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013  Ώρα: 16.00 έως 19.00
Διάρκεια: 3 ώρες
Κόστος συμμετοχής : 20 €
Τόπος: Ευβοϊκό Κέντρο Τεχνών. Ακτή Βολέρη Νέα Αρτάκη Ευβοίας
Μέγιστος αριθμός: 10 συμμετέχοντες σε κάθε ομάδα
Εισηγήτρια : Ευμορφία Γκίκα Ραχούτη
(τα έργα θα λάβουν μέρος σε ομαδικές εκθέσεις)

Το κάθε εργαστήριο θα εξελιχθεί σε  δύο φάσεις.

  • Ένα πρώτο θεωρητικό στάδιο γνωριμίας με τον κόσμο του κολάζ. Προβολή σημαντικών έργων που έγιναν από διάσημους καλλιτέχνες με την τεχνική του κολάζ και σύντομη παρουσίαση της εξελικτικής του πορείας στην ιστορία της τέχνης. Μέθοδοι με τις οποίες μπορείτε να δημιουργήσετε και να μετατρέψετε ανακυκλωμένες εικόνες, και μια επίδειξη σύνθεσης και εφαρμογής στο χαρτί.
  • Μια δεύτερη πρακτική φάση όπου οι συμμετέχοντες θα κληθούν να δημιουργήσουν μια εικόνα έκπληξη χρησιμοποιώντας περιοδικά και άλλα ανακυκλώσιμα υλικά.
- Οι συμμετέχοντες δεν χρειάζεται  να φέρουν μαζί τους εργαλεία και υλικά και δεν απαιτείται καμιά ειδική προετοιμασία.
- Όλα τα απαραίτητα  υλικά για την επιτυχή διεξαγωγή του εργαστηρίου καθώς και η ταχυδρομική αποστολή των έργων στην ομαδική έκθεση, συμπεριλαμβάνονται στο κόστος συμμετοχής.
- Οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν να συμμετέχουν σε μία ή περισσότερες από τις προτεινόμενες εικαστικές συναντήσεις.

Περισσότερες πληροφορίες, εγγραφές: Τηλ.  2221041244, 


Ο καθένας μπορεί να κάνει τέχνη !
Ο καθένας έχει την ευκαιρία να είναι δημιουργικός μέσα από την καλλιτεχνική έκφραση. Όλες οι μορφές τέχνης διδάσκονται και μαθαίνονται με απλές μεθόδους προσιτές σε όλους, ανεξάρτητα από την ηλικία η τη φυσική ικανότητα.

Αρκεί να δώσετε αξία στις κρυφές σας δεξιότητες διαθέτοντας χρόνο για την καλλιέργεια της καλαισθησίας σας.

Η τέχνη σε κάθε της μορφή, είναι η μόνη πραγματικά επαναστατική δύναμη, η οποία δίνει τη δυνατότητα στον άνθρωπο μέσα από τη δημιουργικότητα και την ελευθερία να μετατρέψει τη ζωή του σε ένα ζωντανό έργο τέχνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου